3352.7 km

3352.7 km este distanta strabatuta la volan in saptamana care tocmai a trecut. A fost ultimul concediu mai lung de anul acesta. Din pacate mi-au mai ramas doar vreo 3 zile de concediu disponibile petru anul acesta si abia astept sa vina anul urmator, cu noi planuri de vacanta si peripetii.

Pentru saptamana care tocmai a trecut planul a fost de a face o tura prin Grecia, cuprinzand cateva puncte de interes si in Bulgaria. Harta initiala cuprindea mai multe locatii de vizitat, dar a trebuit sa ne limitam la timpul disponibil si a depins in mare parte si de conditiile meteorologice, care nu au fost din cele mai placute. Am avute parte si de soare si de ploaie, inclusiv furtuna puternica cu multe fulgere si ploi torentiale. Dar per total a fost ok. Cel putin eu am fost multumit de locatiile in care am reusit sa ajungem. Din start am propus o urcare pe varful Musala si pe Olimp. S-a concretizat doar cea dintai.

Am plecat sambata de dimineata, devreme. Ideea era sa nu ne planificam decat pentru 1-2 zile unde urma sa ajungem, restul urmand sa decidem in functie de starea noastra si de alte conditii. Important era ca duminica urmatoare sa ajungem inapoi la Brasov, evident luni (adica azi) fiind nevoiti sa ne intoarcem la munca.

Ziua 1: Brasov – Borovets (Bulgaria)

Primul punct de popas a fost stabilit a fi Buzludzha Monument, in Bulgaria.

Buzludzha reprezinta locul unde in 1868 s-a dus batalia finala dintre rebelii bulgari si Imperiul Otoman. Monumentul Buzludzha a fost construit de regimul comunist bulgar, pentru a comemora evenimentele din 1891 cand a fost organizata in secret o miscare socialista cu ajutorul Partidului Social Democrat. Monumentul a fost deschis in 1981, dar nu a fost intretinut in prezent de guvernul bulgar. (wikipedia)

Buzludzha Monument   Buzludzha Monument

Buzludzha Monument   Buzludzha Monument  

Buzludzha Monument   Buzludzha Monument

Buzludzha Monument   Buzludzha Monument

Buzludzha Monument  

Buzludzha Monument

Monumentul se afla intr-o stare destul de proasta, nemafiind intretinut de atata timp. La exterior este plin de grafiti, iar in interior s-au produs distrugeri majore. Desi accesul publicului este interzis, noi am reusit sa ne strecuram inauntru printr-un spatiu ingust, aflat in dreapta usii principale (shame o us, or not :D). Interiorul este cu adevarat deosebit. Trebuie avuta insa mare grija la gaurile din pardoseala sau alte elemente care stau sa se desprinda. Am reusit sa ajungem pana sus in turn, escaladand multe trepte in intuneric (noroc cu telefonul care folosit pe post de lanterna ne-a mai luminat calea ;) ) Nu eram singuri pe acolo, multa lume plimbandu-se de colo-colo prin interiorul cladirii. Unele zone mi-au adus aminte de filmul Blair Witch Project. N-am idee de ce, probabil datorita atmosferei care te invaluie …

Tot ce vezi vezi in jur te poarta cu gandul la cum arata odata, la vremea de glorie a cladirii … marmura pe pardoseala, desene de mozaic pe pereti, un fel de matase pe pereti si tavane. Probabil ca demult se tineau aici mese festive si spectacole pentru persoanele importante ale Bulgariei.

De la monument am plecat mai departe spre Borovets, locul de odihna pentru prima noapte.

Ziua 2: Borovets (ascensiune pe Musala) – Leptokarya (Grecia)

 

Lasă un răspuns